
3de graad Arbeidsmarktfinaliteit
In het 5de en 6de jaar OV4 bouwen de leerlingen verder op de hen aangeleerde technieken.
Arbeidsmarktfinaliteit Houtbewerking
Deze richting is vooral praktijkgericht en heeft weinig algemene vakken op het programma.
Ben jij iemand die graag creatief bezig is met hout? Werk je graag met machines? Heb je belangstelling voor binnen- en buitenschrijnwerk, trappen, dakconstructies, houtbouw en interieurelementen? Dan is houtbewerking de ideale richting voor jou! In de derde graad werk je met machines en leer je onder andere kasten, ramen, tafels en daken maken. In de technische vakken leer je ontwerpen, (computer)tekenen, constructiemethodes bepalen, werken met CNC-gestuurde machines… Tijdens de stage in het laatste jaar doe je nuttige ervaring op en maak je kennis met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die bestaat uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie.
Na de opleiding houtbewerking heb je de mogelijkheid een zevende jaar (bv. Industriële Houtbewerking) te volgen en zo je diploma secundair onderwijs te behalen. Dit diploma bezorgt je meer kansen op de arbeidsmarkt. Je kan ook aan de slag gaan als (zelfstandig) schrijnwerker, meubelmaker, daktimmerman… Een goed vakman ziet men op de arbeidsmarkt graag komen!
Arbeidsmarktfinaliteit Lassen-Constructie
Deze praktijkgerichte opleiding leidt je op tot een volleerd lasser.
Je krijgt verschillende lastechnieken onder de knie. Je leert snijbranden, slijpen en polieren, plaatbewerkingsmachines bedienen en constructies monteren, hechten, lassen,…. Deze kennis en vaardigheden verwerf je voornamelijk al doende. Op je programma staan weinig algemene vakken.
Ook leer je technische tekeningen ontcijferen en begrijpen. Je leert materialen, gereedschappen en methodes van werken kennen en toepassen. Ook elektrische apparatuur correct gebruiken wordt je aangeleerd. Veiligheid staat hier centraal.
De basisbegrippen van elektriciteit worden verduidelijkt, je leert over de werking van pompen, compressoren van centrale verwarming en koelinstallaties, van perslucht- en hydraulische installaties en van verbrandingsmotoren.
Tijdens de stage in het laatste jaar doe je nuttige ervaring op en maak je kennis met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die bestaat uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie.
Arbeidsmarktfinaliteit Kantoor
De richting Kantoor wil (service)medewerkers vormen die aan de slag kunnen in ziekenhuizen, zorginstellingen, onderhoudsdiensten of technische diensten.
Je leert een ruime waaier van dienstverlenende activiteiten uitvoeren die te maken hebben met onderhoud, verzorging en voeding. Via stages en seminaries doe je heel wat praktijkervaring op. Zo leer je specifieke en soms complexe opdrachten kwaliteitsvol organiseren en, in de mate van het mogelijke, zelfstandig uitvoeren.
De richting logistiek is vooral praktisch opgevat. Tijdens stages in verschillende logistieke bedrijven, studiebezoeken en/of magazijnsimulaties leer je de finesses van het ontvangen, sorteren, opslaan, verpakken en verzenden van verschillende soorten goederen. Je leert de werkzaamheden in een magazijn organiseren. Zo leer je werken volgens bepaalde procedures, verzendingsdocumenten invullen, de kwaliteit en de hoeveelheid van de producten controleren…. Je leert het werk in je eigen ploeg coördineren.
Ook wordt aandacht geschonken aan het efficiënt communiceren in het Nederlands, Frans, Engels/Duits. Vooral mondelinge communicatie en rapportering staan centraal.
De richting verkoop is sterk op de praktijk gericht.
Je wordt klaargestoomd voor een job als verkoper. Heel wat aandacht gaat naar het leren voeren van zakelijke gesprekken in het Nederlands. Je leert op een correcte en efficiënte manier communiceren. Ook je praktische talenkennis in het Frans en in het Engels wordt getraind. Daarnaast maak je kennis met de verkoopadministratie van bestelling tot verkoop. Je leert verschillende verkoopswaren kennen, onderling vergelijken, variëteiten onderscheiden, informatie inwinnen over hun gebruik en onderhoud… Bovendien is er aandacht voor het mooi presenteren van producten, zowel in de etalage als in de winkel.