geschiedenis

Op Sint-Jansberg werd in 1969 met Buitengewoon Onderwijs gestart. De "hogere" leerjaren uit de Fratersschool werden immers overgeheveld naar het Technisch Instituut. De doelstelling hiervoor was dat men de leerlingen gemakkelijker maar ook effici├źnter handenarbeid kon aanleren. Het schooljaar 1969-1970 werd een proefjaar. De directeur van het Technisch instituut was ook de directeur voor het BBO. Klaslokalen en werkplaatsen waren in die periode niet specifiek voor de leerlingen van het BBO: waar er een beetje plaats was, werd men ondergebracht.
Na rijp beraad werd op termijn, definitief gekozen voor de speeltuin van Sint-Jansberg als vaste pleisterplaats voor het Buitengewoon Onderwijs. De gebouwen van die speeltuin werden vliegensvlug omgebouwd tot klaslokalen en werkplaatsen.
Langzaam kwam er uitbreiding en nieuwbouw. Slechts in 1999 werd het Buitengewoon Onderwijs een volwaardige school: prima verzorgde en goed ogende klaslokalen voltooiden het gehele schoolcomplex. Aan propere en vernieuwde werkplaatsen was in een vroegere fase reeds hard gewerkt.
Ook de leiding van de school wijzigde op geregelde tijdstippen: in 1980 werd de school administratief en pedagogisch onafhankelijk. Een eigen directeur diende zich aan: Jef Houben moest trachten de school in goede banen te leiden. Een taak die hij volhield tot aan de paasvakantie van 1986. Na die korte rustperiode was Leo Cornelissen zijn opvolger. De gezondheidstoestand van de heer Cornelissen liet echter niet toe langer dan april 1988 in functie te blijven.Na zijn ontslag, nam de heer Cuppens zijn rol over. Tot maart 2001 was hij directeur van een school van gemiddeld 180 leerlingen en 50 personeelsleden. Directeur Cuppens verliet op 11 maart 2001 de instelling om van een verdiend pensioen te genieten. Hij werd op zijn beurt opgevolgd door Luc Brouns.
Op 1 september 2001 werd de school echter volledig autonoom en maakt geen deel meer uit van het Technisch Instituut Sint-Jansberg. Onder het schoolbestuur van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Maasland staat het Buitengewoon Onderwijs van Sint-Jansberg sinds die dag volledig op eigen benen.
Na de pensionering van Luc Brouns in 2016 werd Steven Kox directeur. Hij gaf de fakkel door in 2017 aan Joris Willekens.
Momenteel telt onze school 179 leerlingen, en werken er een zeventigtal personeelsleden.

┬ę 2017 by BuSO Sint-Jansberg